Balgat Mh Ceyhun Atuf Kansu Cd 36-6 Çankaya/ANKARA
çocuk gelişimi derneği instagram çocuk gelişimi derneği facebook çocuk gelişimi derneği x twitter
Anasayfa  »  Çocuk Gelişimci/ Çocuk Gelişim Uzmanı
Çocuk Gelişimci/ Çocuk Gelişim Uzmanı

Çocuk Gelişimci/ Çocuk Gelişim Uzmanı

Çocuk Gelişimci/ Çocuk Gelişim Uzmanı Kimdir?

 

Çocuk Gelişimci/ Çocuk Gelişim Uzmanı Tanım, Görev, Yetki ve SorumluIukları

Çocuk gelişimciler üniversitelerin sağlık bilimleri fakülteleri ve sağlık yüksekokullarında 4 yıllık lisans eğitimi sonrası sağlık lisansiyeri olarak mezun olurlar. 0-18 yaşlar arasındaki normal gelişim gösteren, özel gereksinimi olan, korunmaya muhtaç (normal/özel gereksinimli kurumda yaşayan, çalışan, mülteci ve suça itilmiş çocuklar) ve hastanede yatan çocuklar ile çalışarak tüm gelişim alanlarını (zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal) değerlendirirler. Değerlendirme sonuçları doğrultusunda çocuk ve ailenin ihtiyaçlarını baz alarak destekleyici programlar geliştirerek hizmet verirler.

 

Görev, Yetki ve Sorumluluklar

  • Gebelik döneminde anne ve baba adaylarının bilgilenmesi üzerine danışmanlık verir. Görüşme içeriğinde anne, baba ve bebeğin sağlıklı iletişim ve bağ kurması, aile üyelerinin bebekli yaşama uyum sağlaması, varsa kardeşlerin bebeğin doğumuna hazırlanmasında uygun tutumların oluşturulması gibi konular yer alır. Anne ve baba adayını bebeğin gelişimi açısından sağlıklı gebelik yaşamı ve yenidoğan dönemine hazırlar.
  • Doğumdan itibaren ergenlik döneminin sonuna kadar çocukların; zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal gelişim alanlarını standardize edilmiş envanterler, ölçekler ve klinik gözlemler aracılığıyla değerlendirir.
  • Bilişsel, dil, motor, davranışsal, sosyal ve duygusal alanları değerlendirmek için gelişimsel/psikometrik testler kullanır.
  • Çocuk odaklı aile danışmanlığı hizmeti verir. Ebeveyn tutumları üzerine bilgilendirme yapar. Ev içi düzenin kurulması, sağlıklı sınırların oluşturulması, aile içi iletişimin güçlendirilmesi gibi ebeveynlerin destek ihtiyacı duyduğu durumalarda görüşmeler yaparak destek verir.
  • Gelişimsel değerlendirmeler sonrasında, çocuğun gelişimsel düzeyine göre ( tipik, riskli gelişim, gelişim gecikmesi gibi) çocukların ilgili doktorlara ve uzmanlara yönlendirmesini yapar, eğitsel planlarını oluşturur, planları takip eder. Planlanan gelişimsel hedefler çerçevesinde çocuğun gereksinimlerine yönelik gelişim destek programlarını hazırlar, gelişimsel müdahale desteği sağlar.
  • Erken müdahale desteği vererek hem çocuk hem de ebeveynler ile çalışır, gelişimi destekleyici programlar hazırlar ve uygular. Çocuk sağlığı izleminde tıbbi ve gelişimsel değerlendirme sürecinde aile ve çocuğa uygun gelişimi destekleyici program hazırlar, bu programı yürütür, raporunu tutar ve izler. Gerekirse yalnızca çocuğun gelişimini destekleyici ev ortamı düzenlenmesinde aileye öneri programı hazırlar ve izler.
  • Üstün ve özel yetenekli, özel öğrenme güçlüğü, zihinsel yetersizliği, dil ve konuşma gecikmesi, görme- işitme yetersizliği, ortopedik, nörolojik, genetik, metabolik, psikiyatrik hastalığı (dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu, duygusal ve davranışsal bozukluğu, yaygın gelişimsel bozukluğu) olan çocukların gelişimsel ve psikometrik ölçümlemelerini yapar. Ailelerinin gereksinimlerini formal ve informal değerlendirme araçları ile belirler.Gerekli desteklere yönlendirilmesini sağlar ve destek planını oluşturur.
  • Sağlıklı çocuk izlemi yapar. Çocukların değişen performans, ilgi ve gereksinimlerini belirlemek ve gelişimsel dönem ihtiyaçlarında ( tuvalet alışkanlığı, emzirmeyi sonlandırme, kreşe başlama gibi) ebeveynleri güçlendirmek amacıyla belirli aralıklarla görüşmeler yapar.
  • Multidisipliner çalışarak çocuğu izleyen meslek elemanları ve doktorlar ile aktif iletişim sürdürür. Çocuğun gelişimini olumlu ya da olumsuz etkileyebilecek çevresel koşulları (ev, hastane, okul vb.) değerlendirir, düzenleme ve deste önerileri verir, uygulamaları takip eder. Aileyi çocuğa uygun ortam konusunda bilgilendirir, ortamın düzenlenmesinde etkin rol üstlenir.
  • “Riskli bebek ve çocuk” izlemlerinde etkin rol alır ve gelişimi destekleyici ve izleyici çalışmaları yürütür. Prematüre doğum başta olmak üzere sosyal dezavantajlı ortama kadar çocukların gelişimini tehdit eden risk faktörlerini belirler, ekibi bilgilendirir, aileyi koruyucu ve önleyici önerilerle izleme alır. Erken dönemde gelişimi destekleyici çalışmaları başlatır.
  • Gelişim geriliği belirlenmiş çocuklara “erken müdahale programı” başlatır. Gelişimsel değerlendirme sonucunda “gelişim geriliği” saptanmış çocuklara gelişim becerileri, uyku, yeme davranışı, ev ortamı ve iletişim becerilerini içeren ayrıntılı bir “erken müdahale programı” hazırlar, programı yürütür ya da yürütülme aşamalarını kontrol eder. Erken müdahale programı çocuğun gerektiğinde özel eğitim kurumuna başlatılma rehberliğini de içerir.
  • Tedavi alan çocukların hastalık, tedavi ortamı ve/veya tedavi süreci ile ilgili hazırlayıcı, uyum sağlayıcı çalışmaları yürütür. Çocuk Gelişimci, muayene olacak ya da tedavi altındaki çocuklara ve ailelerine yönelik “hastaneye hazırlayıcı eğitim” çalışmaları yapar. Yatarak tedavi alan çocukların hastane yaşantısına ilişkin kaygılarını azaltıcı ve duygusal gelişimlerini destekleyici çalışmalar planlar, yürütür.
  • Gelişimsel açıdan uygun ev/kurum/okul merkezli destek programları önerir, hazırlar ve uygular, izlemini yapar. Değerlendirme ve izlem sonuçlarını gerekli kurul ve komitelere sunar.
  • Çocuk gelişimi ile ilgili materyallerin tasarımını planlar ve yapar. Sağlıklı ve güvenli oyuncak, oyun, yazılı materyal gibi çocukların gelişimlerini destekleyici materyalleri tasarlar, tasarlanmasına danışmanlık yapar. Uygun materyal seçiminde ailelere ve sağlık çalışanlarına rehberlik eder.

 

 

 

okuna sayısı 614 defa görüntülendi
çocuk gelişimi ÇGEDER - Çocukların sağlıklı gelişimini destekleyen bir sivil toplum kuruluşu. Motor, bilişsel, dil ve sosyal-duygusal gelişimi teşvik eder.
Ülkemizde çocuk gelişimi uzmanlarını birleştirerek zengin öğrenme ortamları için çalışır.
www.cgeder.org
İletişim Bilgileri
adres

www.cgeder.org
Çocuk Gelişimi ve Eğitimcileri Derneği
Balgat Mh Ceyhun Atuf Kansu Cd
No: 36-6 Çankaya/ANKARA

mail

bilgi@cgeder.org
cocukgelisimcilerdernegi @gmail.com

telefon

+90 543 914 58 62

© Copyright 2024 - Çocuk Gelişimi ve Eğitimcileri Derneği. Tüm Hakları Saklıdır.